Forskning visar att vara optimistisk är att föredra och ofta är roligare, men självklart finns det gränser och man förespråkar en realistisk optimism. Seligman menar också att det inte räcker med optimism för att inte utveckla eller läka depression, misslyckande och ohälsa. Gränser för optimism inkluderar:
- Det kan göra att man inte ser verkligheten klart
- Det kan leda till att somliga individer lägger allt ansvar för sina egna misslyckanden utanför sig själv, hela tiden
- Det kan fungera bättre med optimism i vissa kulturer än andra
Dessa begränsningar nollställer inte fördelarna med optimism, men de kan hjälpa med att ge perspektiv på det. Med hjälp av att ställa frågor och sätta sin första förklaring i ett större perspektiv så kanske man hitta fler förklaringar till det som skedde än den initierande första tanken. Man argumenterar då mot sina negativa tankar om sig själv, andra och omständigheterna.
En typisk pessimistisk förklaring när något går fel är; ”jag missade deadline och kommer att göra alla besvikna. Jag är värdelös på mitt jobb och kommer aldrig att få en löneförhöjning”.
Men är det verkligen så illa? Seligman menar att man ska ifrågasätta; ”det var den första deadline som jag missat på år, i och med att jag tog hand om barnen medan min partner var sjuk så jag kunde inte lägga lika mycket tid som jag hade önskat. Ingen av mina kollegor var medveten om det förrän jag berättade om det. Min chef lade inte så stor vikt vid det, hon kommenterade det bara en gång, och fortsatte med att gratulera mig för mina idéer för att nå våra expansionsmål. Jag har kontinuerligt fått löneförhöjningar, så det finns ingen anledning till att jag inte har en möjlig chans nästa gång”.
Genom att använda sig av att ifrågasätta sina tolkningar och se situationen ur ett större perspektiv leder till att man går från en negativism vid varje motgång till att man blir mer optimistisk. Man upplever inte att vardagliga problem blir så stora längre. Detta är en användbar teknik och värt att uppmuntra till att alla lär sig, kollegor, barn, patienter m fl.
Seligman menar också att det finns stunder när konsekvenserna av saker och ting som går fel är så pass stora att det är värt att överväga hur situationen ser ut utifrån en pessimistisk tolkning och välja en mer försiktig åtgärd. Han kallar det för flexibel optimism, och pekar på fördelarna med att använda pessimism för att se problemet klart och tydligt när stora beslut ska tas om saker och ting som på ett negativt sätt kan påverka ens karriär, familj, hus etc.
Du föredrar kanske att köra bil utan bilbälte, oddsen är att du kommer att slippa böter, polisen är vanligtvis för upptagna med att ta hand om såna trivial fall. Men vad händer om någon krockar med dig? Du kanske är frestad att köpa det där stora huset du inte har råd med? Men du kanske får en löneförhöjning och kanske kan hantera betalningarna, men vad händer om så inte sker?
Vad Seligman talar om är inte blind optimism utan flexible optimism, optimism med öppna ögon. Man måste ha förmågan att använda pessimismens känsla av verkligheten när man behöver det, utan att fastna i ältande och pessimismens mörka sida.