23-26 juni var det den Europeiska konferensen i Positiv Psykologi på Hotel Marriott i Köpenhamn. Här följer några notiser från den.

  • Glädjande nyhet är att en andra och uppdaterad upplaga av den fabulösa boken "Coaching, vad, hur, varför?" av Susann Gjerde släpps i höst/vinter, beroende på hur snabbt den översätts till svenska. Susann berättar att hon så gott som "skrivit om boken" sen sist och integrerat positiv psykologi.
  • Corinna Peifer m. fl. från University of Trier i Tyskland var en av många poster presentationer. Studien de utförde handlade om huruvida stresshormonet Kortisol har samband med Flow-upplevelser. Deras hypotes var att det finns ett positivt samband mellan Kortisol och Flow-upplevelser. Försökspersonerna (fp) randomiserades till en experiment och en kontroll grupp, sammanlagt 44 fp. Fp fick bl a genomföra en simuleringsuppgift under 4x15 min samtidigt som Kortisol mättes via saliv var 15:e minut. Efter testet skattade de i Flow Short Scale. De fann ett positivt samband mellan ökade salivnivåer och upplevelse av flow. Peifer m. fl. menar att hög koncentration av Kortisol finns vid starka flow-upplevelser och att stressen upplevs som flow genom att man tankemässigt ändrar sin inställning till upplevelsen, från stressande till flow. Läs mer om Flow under länken om lycka.
  • Studenter vid programmet Psykologisk Coach på Skövde Högskola höll en workshop om VIA "Happiness Lab", de har också startat "Sveriges Akademiska Coacher".
  • Corey Keyes, socialpsykolog från Emory State University, USA, höll en intressant keynote om sitt område Flourishing, han menar att vi behöver lägga mer fokus i preventiva åtgärder för att få människor att blomstra. Detta då vi lägger stora resurser på när mental ohälsa redan är ett faktum, han menar att vi kan dels minska lidandet och dels minska kostnaderna genom att jobba mer förebyggande. Läs mer om Flourish, under fliken välmående. Han nämner också att tidigare ansågs det att om man distraherar sig själv from det som är jobbigt så var det den 8:e dödliga synden, tidigare skulle man gå ut och möta sig själv i meditation, inte i grubblerier.
  • Would you like to improve your mental fitness? Den frågan ställs vid rekryteringen av individer som vill ingå i ett Holländskt forskningsprojekt vid Trimbos Institut. Linda Bolier är ansvarig för vidareutvecklingen av olika projekt under huvudtemat Mental Vitality där man genomför studier för att testa sidan. Hon presenterade resultatet från en studie med över hundra fp i varje grupp, intervention och kontroll. Interventionerna i detta webbaserade program kom från positiv psykologi, mindfulness, kognitiv beteendeterapi och livsstilsrekommendationer som god sömn och motion. Resultatet visade bl a att en viktig del för mental hälsa är att reflektera över det som varit och acceptera det som varit, inte fastna i ältande om det förflutna. Målgruppen för projektet är de som har intresse, de med mindre psykologiska problem, de med en psykologisk/psykiatrisk bakgrund men som inte är i behov av behandling.
  • Wilmar Schaufeli, professor i arbets- och hälsopsykologi vid Utrecht University i Holland höll en keynote där han började med att konstatera att det är en ratio av vetenskapliga artiklar på 17:1 depression-glädje. Hans forskning handlar bl a om arbetsengagemang och hur man definierar det och ökar det. Han fann att en engagerad medarbetare är aktiv, de gör sitt bästa men om det inte är tillräckligt söker de sig till ett annat jobb (en anledning till att en engagerad medarbetare sällan blir "utbränd"), har hög self efficacy, tror på sig själva, kan skapa sin egen positiva feedback, har värderingar som matchar arbetsorganisationen, också känner sig trötta emellanåt, är inte några arbetsnarkomaner. Schaufeli definierar en arbetsnarkoman som en person som arbetar för att undvika stress och överbelastning när de inte arbetar; s k arbetsundvikande av press och stress. Intressant med hans studie var också att arbetsengagemang har samband med låg nivå av ångest och depression, HPA (stressaxel) reaktivitet, mental hälsa och positiva emotioner. Hans team har skapat ett e-coaching program där man kan träna upp sitt arbetsengagemang, där de utför för- och eftermätningar på intervention och kontrollgrupp. Schaufeli avslutar med "Survival of the fittest means not of the strongest or the intelligent but for the ones who can adapt to new circumstances".
  • VIA har vidareutvecklats och tagit fart. Under ett par års tid har VIA översatts till flera nya språk, bl a danska. Ryan M. Niemiec, utbildningsansvarig för VIA höll ett för många intressant föredrag om tillämpningen av VIA och övningar för respektive styrka. Han förklarade också att "values live in our heads – you can have a value but it doesn’t mean anything about what we do", det finns ett behov att förtydliga detta då vi ofta "pratar" om värderingar. Value= styrka+handling.
  • På agendan erbjöds ett par workshops i ämnet positiv psykoterapi, dock inga i workshops med KBT fokus integrerat med positiv psykologi. En av många besökare på konferensen var den internationella utbildaren och psykoterapeuten i KBT James Bennett-Levy som också var förvånad över avsaknaden av KBT.
Medlem av IPPA Network

Kontakt >>